De ondergang van het West-Romeinse rijk
Er zijn verschillende oorzaken voor de ondergang van het West-Romeinse rijk. Het rijk had regelmatig problemen met de opvolging van de keizers. De keizers overleden door ouderdom of ziekte, vaak was hun dood met geweld. Militairen zagen zichzelf vaak als een goede keizer.
Vanaf 250 na Chr. kwamen de grenzen onder druk te staan van de Grote volksverhuizingen. De Romeinen lieten verschillende volken toe in het rijk , zoals de Franken. De Franken moesten mee helpen om de grenzen te beschermen. Een probleem was dat de economie in een crisis raakte , want het werd duurder om de legers te betalen.
In 395 na Chr. werd het Romeinse rijk opgedeeld in een West-Romeinse Rijk met Rome als hoofdstad. En Oost - Romeinse rijk met de oude Griekse stad Byzantium als hoofdstad. Byzantium kreeg een nieuwe naam , Constantinopel.
In 402 na Chr. trokken de West-Romeinse legers zich terug naar de grenzen. Ze deden dit om Rome te beschermen. Daarna trokken verschillende Germaanse volken het rijk binnen.
In 476 werd de laatste West-Romeinse keizer afgezet en hield het West-Romeinse rijk om met bestaan. Het Oost-Romeinse rijk bleef nog bijna 1000 jaar bestaan. Het eindigde pas in 1453 toen Constantinopel door het Turkse rijk werd veroverd. De Turken gaven de stad een nieuwe naam, Istanbul.
Hier zien we een plaatje van het Romeinse rijk.
Hier zien we aquaducten. De Romeinen bouwden aquaducten.
Hier zien we dus een plaatje van Rome.
Hier zien we dus een plaatje van Constantinopel.